Carlos, Nándi, Pálcika

Három vizsla életéről, akik természetesen mind egyéniségek.

Friss topikok

  • kisica: Hiányoznak a hírek :( (2013.05.21. 21:17) Húsvétra hangolva
  • kisica: Ige - igen, még szeretnénk képeket, híreket! <3 (2013.03.04. 12:46) Meglepetés
  • kisica: Olyan jó olvasgatni és nézegetni a blogotokat. Hiányoznak az új bejegyzések :-( (2012.12.28. 12:12) Ágymelegítő
  • _Vezo_: A körte szezon :D :D :D (2012.07.24. 11:48) In flagranti
  • kolytyi: Itt a Kutyaolimpia!!! (vagy Kutyolimpia?): www.declansdogsblog.co.uk/2012/06/are-you-startin-to-g... (2012.06.22. 11:00) Indiszkrét

Linkblog

Utolsó kommentek

  • kisica: Hiányoznak a hírek :( (2013.05.21. 21:17) Húsvétra hangolva
  • tarkakutya: @kisica: igen, készülődik! Már elkezdte az új bundáját növeszteni. (2013.03.20. 07:51) Húsvétra hangolva
  • kisica: Nagyon jó, kis húsvétváró képek! :D Köszönjük! Tökéletes úr készül is már az Ő Ünnepére? (2013.03.19. 20:06) Húsvétra hangolva
  • kisica: Ige - igen, még szeretnénk képeket, híreket! <3 (2013.03.04. 12:46) Meglepetés
  • kolytyi: Még, még, ennyi nem elég! Gyorsabban, gyakrabban, többet!!! És ilyen szépeket! :-) (2013.01.11. 19:23) Meglepetés
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nemrég elvittük Carlost a szokásos éves veszettség elleni oltásra. Különböző okok miatt – itt nem részletezném a „vagy jót, vagy semmit” elvre hivatkozva – nem a „régi” állatorvosunkhoz, hanem az állatkórházba vittük a jószágot. Egész rendesen viselte a várakozás perceit, alig volt remegés, és az is csak akkor, amikor az előttünk érkező kutyust behívták. Várakozás közben az eb elfogyasztott 2 deciliter vizet műanyagpohárból – elég disznó módon, egy kicsi mellément.

Végre behívtak minket. Doktor néni nagyon örült, hogy végre egy kutya, aki nem beteg, ennek ellenére megvizsgálta sztetoszkóppal. Carlos megszeppenve tűrte, én meg csak ámultam. Ilyet még sose láttam. Kaptunk új oltási könyvet, meg kis kék bilétát az oltásról. Előbbiből részlet:
 
 
De nem ám csak a veszettséges oltás kaptuk meg, hanem egy csomó minden mást is, és innen jön az ismeretterjesztő rész. Mert ugyan elolvasom én is minden évben a szórólapot, mégis mindig találok olyan mondatokat, amire nem emlékszem…
Tehát a kutya fontos fertőző betegségeiről:
Veszettség
A veszettség, egyéb más állatfajok mellett a kutyák olyan gyógyíthatatlan vírusos megbetegedése, amely az emberre is közvetlen veszélyt jelent. Mivel a veszettségben megbetegedett ember vagy kutya gyógyíthatatlan, a megelőző jellegű védőoltás az egyetlen védekezési lehetőség. A kutya védőoltásával önmagunkat és a környezetünket is védjük. A kutyák veszettség elleni védőoltását hazánkban jogszabály írja elő.
Parvovírusos bélgyulladás
Egy igen ellenálló vírus okozza, amely az 1970-es években kialakult járvány során sok ezer kutyát elpusztított, mielőtt hatékony oltóanyagot dolgoztak volna ki.
A vírus a fertőzött kutyák bélsarával terjed, de más módon is behurcolható. Már négyhetes kutyák is megbetegedhetnek, de ez általában az egy évesnél fiatalabb állatok betegsége, ami alig csillapítható, bűzös, véres hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal, teljes elesettséggel, étvágytalansággal jár. A folyamat a gyors kiszáradás miatt elhulláshoz vezethet. A sikeres vakcináció miatt az előfordulás csökkent, de oltatlan kutyákban ma is gyakran látható. A korai vakcináció, majd az emlékeztető oltások életmentőek lehetnek.
Szopornyica
Bár a kiterjedt vakcináció következtében jelentősége csökkent, a fertőzés és a betegség különböző formái manapság is jelen vannak. Különösen nagyvárosokban jelentkeznek időről-időre új járványok. A vírus kutyáról kutyára belégzéssel terjed, lappangási ideje 3 hét is lehet. Döntően 1 évesnél fiatalabb kutyák betegsége, de idősebb állatok is megbetegedhetnek. A tünetek lehetnek: az orr és a szem váladékozása, köhögés, hányás, láz, étvágytalanság, levertség, hasmenés. Hosszabb idő elteltével a talppárnák megkeményedése és idegrendszeri tünetek, rángógörcsök is jelentkezhetnek. A túlélő állatokon rendellenes fogfejlődés, és később rohamokig fokozódó görcskészség, idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A gyógykezelés gyakran csak átmeneti eredményre vezet – a megfelelő védőoltásokkal történő megelőzés a legjobb megoldás.
Fertőző májgyulladás
A fertőző májgyulladás vírusa a kutya máját támadja meg és gyors elhullást okozhat. A betegség a kutyák szoros együttléte esetén állatról állatra közvetlenül terjed. A betegségen átesett állatok 6 hónapon át is üríthetik a kórokozót. Gyakoribb fiatal állatokon, de minden korcsoport fogékony. A kezdeti tünetek gyakran jellegtelenek (étvágytalanság, rossz közérzet, magas láz, sápadt száj nyálkahártya és kötőhártya, hányás, hasmenés, hasi fájdalom). Később jelentkezhet a máj bántalmára utaló sárgaság. A felgyógyuló kutyákban gyakran megfigyelhető a szem szaruhártyájának kékes színű „elfelhősödése”, amely később elmúlik.
Leptospirosis
A leptospirosist baktériumok okozzák, és fertőzött állatok vizeletével terjed. A fertőzött vizelet bőrre kerülése útján az ember is fertőződhet. A Leptospira baktériumok közül kutyán két fontos törzset ismerünk, melyek fertőzött rágcsálók (patkány) vagy kutyák vizeletével terjednek. A májat és a vesét betegítik meg. Magas lázat, elesettséget, hányást, hasmenést, sárgaságot okoznak. Ritka esetekben az első tüneteket követő néhány órán belül a beteg állat el is pusztulhat. A gyógyulás gyakori, azonban az átvészelt állat még 1 év múlva is ürítheti a kórokozót, és további fertőzések forrása lehet. Az éves védőoltás szükséges a kutya védelmére. Így egyben megelőzhető az is, hogy a kutya emberi fertőzés forrásává váljon.
Kennel köhögés
Általában csoportosan tartott kutyák felsőlégúti bántalma. Terjedésében fő szerepet játszik a fertőzött és egészséges kutyák közvetlen érintkezése. Rendszerint több kórokozó együttes hatására keletkező, viszonylag jóindulatú megbetegedés.
A kórokozók között találhatók a kutyák parainfluenza-, adeno-, herpes-, és reovírusai, valamint szopornyicájának vírusa, a baktériumok közül pedig a Bordatella bronchiseptica. A kezdeti tünet „száraz”, csattanós köhögés, enyhén lázas állapot és étvágyvesztés. Ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, amelyre a „nedvessé” váló köhögés hívja fel a figyelmet. A gyógykezelés szükséges és a legtöbbször eredményes. A betegség több kórokozója ellen is van vakcina. Különösen csoportosan élő (kennelben tartás tenyésztőknél) vagy csoportba gyakran kerülő kutyák (kiállítások) rendszeres megelőző védőoltása indokolt.
Forrás: Nobivac
 
És ugye ezzel még nincs vége, hiszen a külső élősködők is megkeseríthetik a jószágok és gazdáik életét.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zsivla.blog.hu/api/trackback/id/tr881615663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2009.12.22. 19:46:03

Kedves Carlos és Gazdik!

Kellemes karácsonyi ünnepeket, és boldog új évet kívánunk!

Pipacs, Molly, a Monsterek és a Gazdik

babavilag 2009.12.25. 19:59:31

Ez igen! Nagyon klassz ez az oltáskönyv! Főleg a fényképes része tetszik! U.i: Kellemes ünnepeket nektek!
süti beállítások módosítása